C.C.S. Crone Stipendia voor Postma, Das en De Roode

Utrecht – Op advies van een jury bestaande uit Maarten van Rossem, Gina van den Berg en Arthur Japin heeft de gemeente Utrecht besloten de stipendia dit jaar toe te kennen aan Wiegertje Postma, Maarten Das en Alexis de Roode. Iedere twee jaar stelt de gemeente maximaal drie C.C.S. Crone Stipendia beschikbaar voor jonge, beginnende professionele auteurs. Wethouder Cultuur Floris de Gelder reikte de stipendia gisteren uit.

De stipendia (€ 2.500,-) zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Twaalf kandidaten hadden zich aangemeld. De jury vond de plannen van prozaschrijfster Wiegertje Postma en de dichters Maarten Das en Alexis de Roode het meest veelbelovend. Postma werkt aan een nieuwe roman; beide dichters willen een hedendaags getijdenboek schrijven.

Wiegertje Postma wil in haar roman de figuranten (de mensen die je vluchtig ontmoet) centraal stellen: de mensen voor je in de rij; de vrouw achter de balie; de verkoper in een winkel. “Haar proza roept beelden op die je niet gauw meer uit je hoofd zet”, vindt de jury.

In Alexis de Roode’s derde dichtbundel ‘Klein getijdenboek’ staat het thema tijd centraal. “De Roodes poëzie is een verademing, omdat zijn literatuur wars lijkt van enige pretentie”, meent de jury.

Maarten Das wil een geïllustreerd getijdenboek schrijven over het leven van Franciscus van Assisi. “Das smeedt zijn gedichten vol klank en ritme tot miniaturen van taal”, oordeelt de jury.