Boekverfilming De Storm in première

Julia wordt gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo. Filmstill uit De Storm.
Julia wordt gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo. Filmstill uit De Storm.

Utrecht – De boekverfilming De Storm gaat komende donderdag in de Nederlandse bioscopen in première. De rolprent is gebaseerd op het boek ‘1953’, geschreven door acteur en schrijver Rik Launspach, van wie zijn debuut nog dit jaar bij Uitgeverij De Bezige Bij werd uitgebracht.

De Storm gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos (Sanne den Hartogh), een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp. Eerst wordt zij veroordeeld en vervolgens genegeerd.

In de nacht van 31 januari 1953 breken in Zeeland op meer dan honderd plaatsen tijdens een verschrikkelijke storm de dijken door. De boerderij waar Julia woont, wordt verzwolgen door een zondvloed. Ze wordt uit het water gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma) en moet haar baby achterlaten.

Uiteindelijk besluit het tweetal de baby terug te vinden. Het is het begin van een lange zoektocht die hen – tegen de evacuatiestroom in – terugbrengt naar een verdronken, surrealistisch landschap van dierlijke en menselijke overblijfselen.