Boekenweek: nog één nachtje slapen…

Poster-eerste-Boekenweek1932Utrecht – Nog één nachtje slapen en dan begint de Nationale Boekenweek, van 10 tot en met 20 maart. De 75e editie, en vandaar voor de aardigheid deze poster als afbeelding, het affiche van de eerste Boekenweek uit 1932. Het motto is: ‘Titaantjes, opgroeien in de letteren’, over jong zijn, geïnspireerd op de beroemde openingszin van ‘Titaantjes’ door Nescio: ‘Jongens waren we – maar aardige jongens’.  Alle komende hoogtepunten op een rij.

Bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken, of voor wie lid wordt van de bibliotheek tijdens de Boekenweek is het boekenweekgeschenk ‘Duel’ van Joost Zwagerman gratis. Bovendien krijgen nieuwkomers een boekenbon van 5 euro. Alle leden krijgen bovendien het ‘Boekenweek-CV’ van Zwagerman, met een prijsvraag. En wie met het boek ‘Duel’ op zondag 14 maart tweede klas met de trein reist, hoeft geen kaartje te betalen. En wie weet ontmoeten lezers Zwagerman als conducteur.

De reis kan gaan naar Utrecht, die op zondag 14 maart helemaal in het teken van de boekenweek staat, met als thema ‘Growing up’. Ook daar is Zwagerman, maar ook Charlotte Mutsaers, winnares van de P.C. Hooftprijs. Bovendien houdt ‘De Utrecht Maffia’, met misschien wel als bekendste lid Ingmar Heytze, daar een reünie. Zie hiervoor www.culturelezondagen.nl

Een ander melancholisch weerzien: Kees van Kooten en Wim de Bie. Op vrijdag 12 maart komen zij weer op televisie met hun jaarlijkse bloemlezing op het thema van de Boekenweek. Van Kooten en De Bie hebben een keuze gemaakt uit hun legendarische typetjes. Dat betekent dus nog een keer genieten van F. Jacobse en Tedje van Es, B&W van Juinen, Cor, Cock en Ab van der Laak, de zussen Jet en Koosje Veenendaal, moeder en zoon van Putten, de Vieze Man, en natuurlijk de oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof. De uitzending begint om ongeveer 23.05 uur, Nederland 2. (VPRO)

Tot slot een andere bijzondere uitgave: ‘Titaantjes waren we – Schrijvers schrijven zichzelf’, 75 Nederlandse topauteurs schrijven een brief aan hun jonge ik. Inclusief beeldkatern met jeugdfoto’s van de schrijvers. Deze gebonden jubileumuitgave, een eenmalige collector’s item, kost een tientje.

Uiteraard gebeurt er in het hele land nog veel en veel meer. Raadpleeg vooral www.boekenweek.nl