Boekenweek 2021: zaterdag 29 mei tot en met zondag 6 juni

Amsterdam – Boekhandelaren hebben sinds de laatste persconferentie van Rutte en De Jonge de ruimte gekregen om de komende weken te openen en de nodige voorbereidingen te treffen voor de Boekenweek 2021, die van 29 mei tot en met zondag 6 juni wordt gevierd.

Het Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets en het Boekenweekessay van Roxane van Iperen zijn dan door heel Nederland te lezen. Om de drukte te spreiden en winkel- en bibliotheekbezoek voor iedereen veilig te houden, zijn deze uitgaven de hele maand juni beschikbaar.

Schrijvers heropenen boekhandels

Op 28 april zullen, met in achtneming van de coronaregels, schrijvers door het hele land hun favoriete boekhandel symbolisch heropenen. Vele bekende auteurs zullen mee doen onder het motto ‘Wij openen de boekhandel!’ Onder andere Lize Spit, Manon Uphoff, Alex Boogers, Daphne Deckers, Ronald Giphart, Manon Sikkel, Gio Lippens, Nynke de Jong, Özcan Akyol, Thomas Olde Heuvelt, Frank Westerman en Simone van der Vlugt zullen zorgen dat er in iedere provincie een festiviteit is. Deze nieuwe #steunjeboekhandel-actie, met paginagrote krantenadvertenties en een landelijke radiospot, wil zoveel mogelijk Nederlanders wijzen op het belang van de boekhandel en het lezen van boeken.

Het voorwoord van de Boekenweek Live

In aanloop naar de Boekenweek zenden de (online)kanalen van Hebban, NS, de Boekenweek en het AD ontmoetingen uit tussen oud-geschenkauteurs en jonge schrijvers. De optredens vanaf het podium van De Kleine Komedie in Amsterdam zijn (nu al) wekelijks voor iedereen gratis te bekijken en te beluisteren als podcast. Afgelopen week zijn Marieke Lucas Rijneveld en Kees van Kooten met elkaar in gesprek gegaan, deze week zijn dat Connie Palmen en Bregje Hofstede.

Boekenweek 2021: Tweestrijd

Hanna Bervoets schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen. Tijdens de Boekenweek krijgt het publiek het Boekenweekgeschenk cadeau in de boekwinkel bij besteding van ten minste 15 euro aan Nederlandstalige boeken. Het geschenk is ook dit jaar in een beperkte oplage in het Fries verkrijgbaar.

Het Boekenweekessay werd geschreven door Roxane van Iperen. Haar essay, De genocidefax, is tijdens de Boekenweek verkrijgbaar voor 3,75 euro. Babs Gons heeft het Boekenweekgedicht ‘Polyglot’ geschreven. Het thema voor de Boekenweek is Tweestrijd.

Zie ook boekenweek.nl en cpnb.nl