Bidbook Utrecht City of Literature ingediend bij UNESCO

Burgemeester Jan van Zanen ondertekent het bidbook.
Burgemeester Jan van Zanen ondertekent het bidbook.

Utrecht – Burgemeester Jan van Zanen heeft namens de gemeente Utrecht de aanvraag voor Unesco City of Literature ondertekend. De bekendmaking van de nieuwe Cities of Literature wordt eind 2017 verwacht. Utrecht zou de eerste City of Literature van Nederland zijn. De toekenning van de titel ‘City of Literature’ is voor eeuwig.

De Utrechtse Letterensector verwacht veel van deze titel, zowel voor het imago van de stad als de Utrechtse Letteren. Aansluiting bij het Unesco Creative Cities Network zal een boost geven aan de festivals en activiteiten van Het Literatuurhuis en die van andere partijen, zoals de Universiteit Utrecht, de Bibliotheek, het Centre for the Humanities, het Expertisecentrum Literair Vertalen, het Nijntje Museum, de Utrechtse schrijvers, dichters, uitgevers en boekhandels.

Voordeel bij klein taalgebied

Verwacht wordt, dat het eenvoudiger wordt voor Utrechtse auteurs en uitgevers om zich in de andere Cities of Literature te presenteren. Dat is voor auteurs uit een relatief klein taalgebied een groot voordeel. Ook sluit de aanvraag aan bij het Utrecht Global Goals Programma, een coalitie van partijen uit het bedrijfsleven, het onderwijs, de overheid en de culturele sector die zich inzetten voor internationale duurzame ontwikkeling.

De kandidatuur van Utrecht wordt ondersteund door aanbevelingsbrieven van de Nederlandse UNESCO Commissie, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

City of Literature: wat houdt dat in?

Sinds 2004 zijn er twintig steden die door UNESCO tot City of Literature zijn benoemd. Het zijn steden die niet alleen een lange en indrukwekkende geschiedenis in de letteren kennen, maar ook op dit moment bruisen van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels en uitgevers. De steden vormen een netwerk dat in jaarlijkse bijeenkomsten nieuwe manieren bedenkt om lezers te bereiken, de literatuurbeleving in verschillende delen van de wereld inzichtelijk maakt, ervaring en expertise deelt en samenwerkingen en uitwisselingen tot stand brengt.

De lijst van andere steden die deze titel hebben is een wereldwijde mix van grote steden en minder bekende plaatsen: Edinburgh, Melbourne, Iowa City, Dublin, Reykjavik, Norwich, Krakow, Heidelberg, Dunedin, Granada, Praag, Bagdad, Barcelona, Ljubljana, Lviv, Montevideo, Nottingham, Óbidos, Tartu en Ulyanovsk.

Meer informatie is te vinden op www.cityofliterature.nl