Benali met bloemlezing kinderverhalen in Utrecht

Abdelkader Benali. Foto: Bob Bronshoff
Abdelkader Benali. Foto: Bob Bronshoff

Utrecht – Abdelkader Benali is zaterdag 17 oktober te gast in de Utrechtse Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 in Utrecht, om zijn bloemlezing ‘De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen’ te presenteren.

Abdelkader Benali heeft in het voorjaar in twee maanden honderden jeugdboeken en kindertijdschriften doorgelezen om een bloemlezing samen te stellen met korte verhalen en fragmenten uit romans voor kinderen. Voor Benali zijn kinderverhalen ‘kruispunten van avontuur en ontdekking’. “Ze hangen altijd samen met een bepaald ogenblik in mijn leven. Het samenstellen van deze bloemlezing was als een wandeling door mijn kindertijd”, zegt hij.

Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Benali debuteerde – heel jong – op 21-jarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hem de Geertjan Lubberhuizenprijs werd toegekend. In een prachtige inleiding vertelt Benali hoe hij op de kleuterschool het boek ontdekte: zijn eerst ontdekte meesterwerk was Rupsje Nooitgenoeg.

Het bloemlezen was voor hem herontdekken. “Je kijkt met de blik van een volwassene. De sensatie is die van een kind.” Hij noemt Annie Schmidt, de Kronkels van Carmiggelt, Toon Tellegen.

Jacques Vriens heeft hij in zijn jeugd nooit gelezen, maar hij heeft hem tijdens zijn leestocht omarmd: “Niemand kan beter over de speelse, intense interactie tussen kinderen schrijven.” Veel waardering heeft hij voor Wim Hofman en Joke van Leeuwen.

Benalie - Kinderliteratuur in 100 en enigeHet dikke boek bevat ruim 900 bladzijden en het is heerlijk om verhalen terug te lezen of oude en nieuwe verhalen te ontdekken. De samenstelling is interessant: de destijds door recensenten verguisde Sofie Mileau (pseudoniem van Carry Slee) krijgt een eervolle vermelding. Andere verhalen (overigens niet met name genoemd) zijn niet opgenomen. Het wordt nog interessant om te weten te komen of hij die verhalen over het hoofd heeft gezien of dat hij ze bewust niet heeft gekozen.

Abdelkader Benali is aanwezig van 10.30 tot 12.00 uur. Zie ook www.kinderboekwinkel.net