Bas Heijne, Simone van Saarloos en Toon Tellegen op Wintertuinfestival

Bas Heijne, publicist, schrijver, vertaler, toneel, theater. Foto: Bart Koetsier
Bas Heijne, publicist, schrijver, vertaler, toneel, theater.
Foto: Bart Koetsier

Nijmegen – “Hoe kun je optimistisch zijn in een tijd die niet gekenmerkt wordt door optimisme?” twitterde de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes. Tijdens het Wintertuinfestival, dat van 26 tot en met 29 november plaatsvindt in Nijmegen, staat deze vraag centraal.

Tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars gaan in op het thema Hoop. Hoe staat het met het engagement in de literatuur en kan de literatuur hoop bieden als antwoord op de cynische wereld waarin we leven?

Het festival opent op donderdag 26 november met een viering van het engagement. Schrijver en oproerkraaier A.H.J. Dautzenberg bezingt de hemelbestormers in de Nederlandstalige literatuur in een programma met opruiende schrijvers, muzikanten en theatermakers en hun bewonderaars.

Op vrijdagavond 27 november presenteren vier nieuwe schrijvers uit het agentschap van Wintertuin met trots hun chapbook: Juliet Gagnon, Helena Hoogenkamp, Lotte Lentes en Wout Waanders.

Op zaterdagavond 28 november is het een en al literair spektakel in poptempel Doornroosje. Onder meer Bas Heijne, Kader Abdolah, Toon Tellegen, Simone van Saarloos, Saskia de Coster, Rodaan Al Galidi en Tourist LeMC zullen spreken over het festivalthema.

Op zondag 29 november sluit het festival af met een speciale editie van de literaire talkshow Autoloze zondag over de Amerikaanse schrijver John Fante, onder leiding van Jaap Robben en Hanneke Hendrix. Ook de documentaire Against a Perfect Sky wordt vertoond.

Zie voor alle informatie, waaronder de locaties, en kaarten: www.wintertuin.nl.