Arnon Grunberg vs. Evelien Tonkens over beschaving

Amsterdam – Arnon Grunberg en Evelien Tonkens houden op vrijdag 27 mei om 20.00 uur in De Balie in Amsterdam een duel: moet ere en onderscheid worden gemaakt tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur? Is de beschaving bankroet of onbeholpen?

Onze beschaving is bankroet, althans, we balanceren op de rand van de afgrond. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we ons volledig in het verwerpelijke ravijn der onnozelheid laten donderen, een leegte waar het platvloerse Oh Oh Cherso en driftig briesende chef-koks de waan van de dag dicteren. Is de samenleving nog wel te redden? Zo ja door wie, en hoe?

Prof. Dr. Evelien Tonkens pleitte in de Volkskrant voor een onderscheid tussen ‘goede’ en slechte cultuuruitingen. Alleen hoogwaardige cultuur zou recht hebben op overheidssubsidie.

Grunberg: “De column van Tonkens is het zoveelste bewijs dat het met de secularisatie in Nederland reuze meevalt. Wij hebben God alleen een andere naam gegeven: moraal.” Evelien Tonkens noemde Grunberg op haar beurt een domme oliebol.

Moet het uitgangspunt van de kunstenaar die van de moraalridder zijn die de ethiek van onze cultuur dient te verdedigen tegen de verloedering? Of mag kunst gewoon allerhande walgelijks en verwerpelijks laten zien om te verbeelden hoe moreel bankroet we zijn of dreigen te worden? Tonkens en Grunberg kruisen de degens.

Zie ook www.debalie.nl