Arnon Grunberg als stripfiguur

Scene uit de strip 'Paranoia in Bagdad' met Grunberg in de hoofdrol. Tekenaar Hanco Kolk
Scene uit de strip 'Paranoia in Bagdad' met Grunberg in de hoofdrol. Tekenaar Hanco Kolk

Utrecht – De bekroonde striptekenaar Hanco Kolk (Meccano, S1ngle) heeft samen met Arnon Grunberg diens verslag over een verblijf in Bagdad verwerkt tot een strip. Het is de eerste keer dat een grote Nederlandse schrijver zichzelf in stripvorm laat vereeuwigen op basis van een literair (reis)verhaal.

Het verhaal, ‘Paranoia in Bagdad’, zal aan de vooravond van de Stripdagen Haarlem verschijnen in het nieuwe nummer van Eisner, Nederlands enige magazine voor graphic novels.

In de strip van vijftien pagina’s heeft de ‘stripversie’ van Grunberg een bizarre ontmoeting met een journalist van het gezaghebbende dagblad The Guardian, die echter alleen over naakt dansende vrouwen wil praten. Pas veel later blijkt het om een geldbeluste oplichter te gaan, of een moordenaar.

Eisner 4, dat op 2 juni verschijnt, bevat naast ‘Paranaoia in Bagdad’ ook verstrippingen van Robert Vuijsjes ‘Alleen maar nette mensen’ door Bart Nijstad, van een gedicht van Menno Wigman door Roel Smit en van een autobiografisch verhaal van Herman Brusselmans, dat is bewerkt door Caryl Strzelecki.

Auteurs

Arnon Grunberg debuteerde in 1994 met de roman Blauwe maandagen en publiceert sindsdien bijna jaarlijks een roman of bundel, naast de vele reportages, essays en columns die hij schrijft voor Nederlandse en internationale bladen.

Hanco Kolk is maker van de strips S1ngle voor Het Parool en het Algemeen Dagblad. Met de graphic novels rond het decadente stadje Meccano wist hij internationaal indruk te maken: in stripwalhalla Frankrijk werd de stripreeks juichend ontvangen. In 1996 won hij de Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre.

Het magazine kost  € 15. Uitgeverij Podium. ISBN:  978 90 5759 411 3