Arjan El Fassed heeft grootste Twitteraccount van Nederland

cover_stenenGooien.inddUtrecht – De in Kanaleneiland woonachtige Arjan El Fassed, auteur van Niet iedereen kan stenen gooien, heeft het grootste Twitteraccount van Nederland. Met meer dan 235.000 volgers is hij niet alleen de schrijver met de meeste aanhang bij deze populaire internetdienst, maar laat hij ook andere bekende Nederlandse twitteraars als Paul de Leeuw en Esmee Denters achter zich.

Twitter is een microweblog waarop gebruikers berichtjes van maximaal 140 tekens kunnen zetten. Het aantal mensen met een twitteraccount is het afgelopen jaar explosief gestegen. Het woord ‘twitteren’ is door Genootschap Onze Taal zelfs uitgeroepen tot woord van het jaar 2009.

El Fassed is een zoon van een Nederlandse moeder en een Palestijnse vader. In zijn boek Niet iedereen kan stenen gooien beschrijft hij de geschiedenis van zijn familie in Palestina. Daarnaast is El Fassed medeoprichter van The Electronic Intifada, de internationaal bekende nieuwssite over het Midden-Oosten.

El Fassed’s populariteit op twitter kreeg vaart, toen hij in de herfst wereldwijd in het nieuws kwam met de eerste straat ter wereld vernoemd naar een twitteraccount. Via een actie op jouwstraatnaam.nl voor de bouw van een jeugdcentrum in een Palestijns vluchtelingenkamp vlak bij Nablus, kocht El Fassed een eigen straatnaam in betreffend kamp. Hij koos hierbij voor de naam ‘@arjanelfassed tweetstreet’. CNN, BBC en blogs als TheNextWeb en Wired plaatsten dit nieuwtje op hun site en vervolgens begon de interesse in El Fassed’s twitteraccount te groeien, zowel in binnen- als buitenland.

Voor de actie Serious Request van 3FM en het Rode Kruis heeft hij zijn account uitgeleend voor een veiling. Wie het hoogste bood, mocht 5 berichten via zijn account de wereld insturen. Het bedrag dat hiermee werd opgehaald is bestemd voor muskietennetten tegen malaria.

El Fassed is te volgen op twitter onder twitter.com/arjanelfassed. Andere bekende Utrechtse twitteraars zijn cabarettière Claudia de Breij, schrijver Ronald Giphart en dj Coen Swijnenberg van radio 3FM.