Arie Boomsma in jury NK Poetry Slam

beeldmerkpoetryUtrecht – Voor de negende keer vindt in de week van 6 tot 10 december in Utrecht  het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam plaats, georganiseerd door Het Poëziecircus. De jaarwinnaars van achttien regionale slams uit elf provincies zullen strijden om de hoogste eer: de landstitel, 1000 euro en de Gouden Vink. De halve finales vinden plaats op maandag 6 december, de grande finale is op vrijdag 10 december in Tivoli De Helling. Het publiek kiest de uiteindelijke Slampion 2010.

Het NK Poetry Slam heeft ook dit jaar weer een vakjury voor de nodige inhoudelijke feedback. Dit jaar zal deze jury bestaan uit onder andere programmamaker Arie Boomsma en NRC-recensent Ron Rijghard. DJ Daniël Zuur en de band Paper Tiger zullen zorgen voor de muzikale inkleuring van de avond. De belangrijkste inbreng komt bij poetry slam echter van het publiek: met applausmeting wordt de winnaar bepaald. De winnaar van het NK wordt in juni 2011 afgevaardigd naar het wereldkampioenschap in Boubigny, nabij Parijs.

Doorbraken

Een poetry slam is een wedstrijd waarbij dichters eigen werk voordragen en het publiek een winnaar kiest. Sinds 2002 is er een jaarlijks landskampioenschap. Veel deelnemers uit het verleden braken door naar het reguliere poëziecircuit, zoals eerdere kampioenen Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink en Najiba Abdellaoui. Deze laatste staat, samen met huidig kampioene Ellen Deckwitz, in de VIVA top 400 van meest veelbelovende vrouwen.

Prijs

De hoofdprijs bedraagt 1000 euro plus een wisseltrofee; deze heette voorheen ‘De Gouden Albatros’, maar werd in 2009 omgedoopt tot ‘De Gouden Vink’, ter ere van de kort daarvoor overleden Simon Vinkenoog. Poetry slam ontstond in de jaren ’80 in de VS en waaide eind jaren ’90 over naar Nederland.

Halve finale: maandag 6 december, 20.00 uur. Locatie 1: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht. Locatie 2: U Rock Café, Loeff Berchmakerstraat 10, Utrecht. Locatie 3: Café De Bastaard, Jansveld 17, Utrecht.

Finale: vrijdag 10 december, 20.00 uur, deuren open 19.30 uur. Locatie: Tivoli de Helling, Helling 7, Utrecht.

Meer informatie: www.poetryslam.nl en www.nkpoetryslam.nl