Antoinette Beumer, Sien Volders en Herien Wensink op shortlist Hebban Debuutprijs 2018

Rotterdam – Sien Volders, Herien Wensink en Antoinette Beumer maken kans op de Hebban Debuutprijs 2018. Ze werden door een honderdkoppige lezersjury uit twaalf gegadigden genomineerd voor de shortlist. De Hebban Debuutprijs wordt uitgereikt tijdens een groot lezersevent in de Rotterdamse boekhandel Donner op zondag 30 september.

Filmregisseur Antoinette Beumer (1962), bekend van producties als ‘Soof’ en ‘De gelukkige huisvrouw’, debuteerde eerder dit jaar bij uitgeverij Lebowski met de, deels autobiografische, roman ‘Mijn vader is een vliegtuig’. Een verhaal dat veel paralellen heeft met haar eigen leven. Haar vader zat zelf ruim 30 jaar in een psychiatrische inrichting.

Na de plotselinge dood van haar moeder wordt de 40-jarige Eva geconfronteerd met angst. Als ze op zoek gaat naar de oorsprong van deze gevoelens, komt ze erachter dat er hiaten in haar geheugen zijn. Op dit moment werkt Beumer zelf aan het scenario voor de verfilming van het boek.

‘Noord’

‘Noord’ is de debuutroman van Sien Volders (1983) en verscheen eind 2017 bij Hollands Diep. Met ‘Noord’ leverde ze een strak gecomponeerd, filmisch verhaal over een jonge zilversmid die vanuit Vancouver naar het uiterste noorden van Canada trekt om daar een levensbepalend besluit te nemen.

Sien Volders studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Ze werkt als redacteur en interieurvormgever. Ze is getrouwd met de Vlaamse tv-presentator en komiek Lieven Scheire en woont in Gent.

‘Kleihuid’

Theaterredacteur Herien Wensink (1977) specialiseerde zich tijdens haar studie in de literatuur over de Eerste Wereldoorlog en niet verwonderlijk vormt dat de setting voor haar debuutroman ‘Kleihuid’, die in januari verscheen.

In het verhaal komen twee mannen – een Britse officier en soldaat – in 1918 in een Vlaams revalidatieoord terecht. De twee tegenpolen delen een kamer, waar de een van zware verwondingen aan zijn gezicht herstelt en de ander zijn mentale problemen onder ogen moet zien. Een verhaal over verbroedering in onverwachte hoek, van de helende kracht van vriendschap en de bijzondere rol die kunst soms speelt.

Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs is de juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers en richt zich op literaire fictie en narratieve non-fictie. De drie debuten werden geselecteerd door een lezersjury bestaande uit zo’n honderd lezers. De twaalf genomineerde titels werden elk meer dan dertig keer gelezen. De shortlist wordt beoordeeld door een eindjury bestaande uit de redactieleden van Hebban en boekverkopers. Juryvoorzitter is Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen.

Hebban Live

De winnaar van de Hebban Debuutprijs 2018 wordt bekend gemaakt tijdens Hebban Live, een lezersevent op zondag 30 september georganiseerd bij en in samenwerking met Boekhandel Donner in Rotterdam. Naast de award ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.500, promotie op Hebban ter waarde van eenzelfde bedrag en een campagne in samenwerking met Libris.

Naast de Hebban Debuutprijs worden ook de Hebban Clubprijzen voor beste boeken van het jaar bekend gemaakt. Er kan nog tot en met 5 augustus. gestemd worden.

Zie www.hebban.nl