Anna Karenina Marathon op Utrecht Centraal

Utrecht – De Anna Karenina Marathon gaat op zaterdag 15 september van start. Op Utrecht Centraal lezen duizend vrouwen twaalf dagen lang Tolstojs meesterwerk met een van de belangrijkste vrouwelijke hoofdpersonen uit de wereldliteratuur voor. Dit gebeurt in ruim dertig talen, onder andere in het Chinees, Hongaars, Kroatisch, Pools, Russisch en Fries.

De opening van de marathon markeert tevens de aftrap van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) dat plaatsvindt van 15 tot en met 29 september.De officiële opening van de voorleesmarathon vindt plaats om 11.00 uur door Anke Klein, wethouder van de gemeente Utrecht.

Vrouwenrechten

Oud-nieuwslezer Noraly Beyer leest voor namens de Nederlandse tak van UN Women, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Voor de marathon werkt het ILFU namelijk samen met de Nederlandse tak van UN Women, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Als Unesco City of Literature zet Utrecht zich in om met haar literaire activiteiten de Global Goals van de Verenigde Naties te behalen. Dit zijn zeventien concrete doelen die in 2030 moeten zijn bereikt. Met de Anna Karenina Marathon wordt aandacht gevraagd voor Global Goal 5: gelijke rechten voor vrouwen en mannen en het versterken van de positie van vrouwen en meisjes.

Tevens doen mee aan de marathonstart tv-presentator Loretta Schrijver en actrice Victoria Koblenko die in het Russisch zal lezen. Journalist/tv-presentator Hanneke Groenteman presenteert deze feestelijke opening en leest zelf ook voor.

ILFU

Station Utrecht Centraal is twaalf dagen gastlocatie van deze unieke voorleesmarathon. Ook AKO is partner van het evenement. Voor informatie over het ILFU, kijk op www.ilfu.nl