Amatmoekrim wint eerste Black Magic Woman Literatuurprijs

Met het boek 'Titus' is Amatmoekrim uitgeroepen tot winnares. Foto: Jean van Lingen
Met het boek 'Titus' is Amatmoekrim uitgeroepen tot winnares. Foto: Jean van Lingen

Amsterdam – Karin Amatmoekrim heeft tijdens de feestelijke afsluiting van het Black Magic Woman Festival op zondag 15 november de allereerste Black Magic Woman Literatuurprijs gewonnen. Zij was genomineerd met het boek ‘Titus’. Zij kreeg 1.000 euro mee naar huis.

De jury moest kiezen uit drie genomineerden: Tessa Leuwsha met ‘Solo, een liefde’, Naima el Bezaz met ‘Het Gelukssyndroom’ en Karin Amatmoekrim met ‘Titus’. De jury, bestaande uit Laetitia Griffith (Tweede Kamerlid voor de VVD), Christine Otten (schrijfster), Lucia Nankoe (letterkundige en specialiste in Caribische vrouwen literatuur); Michiel van Kempen (letterkundige en Surinamist) en Alfred Schaffer (schrijver en redacteur Bezige Bij), heeft na een pittig juryberaad gekozen voor ‘Titus’ van Karin Amatmoekrim.

 “Karin Amatmoekrim is een schrijfster die trefzeker beschrijvingen neerzet,overtuigende dialogen schrijft, die het verhaal zorgvuldig opbouwt en er niettemin flink de vaart in houdt. Zij bedient zich van een eigenzinnige manier van schrijven die overtuigt, en die het existentialisme van de jaren ’50 een geheel nieuwe dimensie geeft als eigentijds kosmopolitisch verhaal. De jury waardeert ook de durf om als vrouwelijke auteur vanuit het perspectief van een man te schrijven. De thematiek in dit boek is intrigerend: ieder einde is een nieuw begin. Vervreemding en ontworteling zijn zeer goed uitgewerkt. Het is een schrijversprestatie om zo de andere kant van verdriet te laten zien”, zo staat in het juryrapport.

Uit handen van juryvoorzitter Laetitia Griffith ontving Amatmoekrim de cheque van 1.000 euro en het Jahjah beeldje van kunstenares Helen Martina. Amatmoekrim vond het een hele eer om de eerste winnares te zijn van de Black Magic Woman Literatuurprijs. “Het is goed dat deze prijs nu bestaat”, vertelt Amatmoekrim. “Ten eerste omdat deze literatuurprijs zich richt op vrouwen. De meeste literatuurprijzen worden namelijk gewonnen door mannen. Ik geloof dat het maar twee keer is voorgekomen dat de AKO Literatuurprijs is gewonnen door een vrouw. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ook gekeken wordt naar de migrantenvrouwen. Als schrijvers worden we vaak in een exotisch hoekje gezet, terwijl velen gewoon erkende schrijvers zijn.”

Het Black Magic Woman Festival toont jaarlijks het talent van vrouwelijke kunstenaars uit zwarte- en migrantengemeenschappen. Het festival biedt dans, muziek en theater, optredens op het gebied van poëzie, literatuur, beeldende kunst, documentaire, film, multimedia, debat en diverse workshops. Zie ook www.blackmagicwomanfestival.nl