Alma en Marita Mathijsen schrijven essay Maand van de Geschiedenis 2019

Alma en Marita Mathijsen. Foto: Jitske Schols

Amsterdam – Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019. Het essay is een briefwisseling tussen moeder en dochter waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden. De titel van het essay is ‘Niet schrikken mama’.

Als essayisten voor de Maand van de Geschiedenis werden Alma en Marita voorgegaan door onder anderen Nelleke Noordervliet, Herman Pleij, Fidan Ekiz en Ahmed Aboutaleb.

Zij / Hij

In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman. Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, wordt in oktober 2019 op zoek gegaan naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. De Maand van de Geschiedenis staat in oktober in het teken van Zij / Hij.

Zie maandvandegeschiedenis.nl