Abdelkader Benali presenteert tweeluik over jarig schrijversfeest Boekenbal

Amsterdam – Het Boekenbal wordt 65 en dat is reden voor een portret. Want Het Boekenbal is al 65 jaar omhuld met mysterie. Speciaal voor dit tweeluik gaan de deuren één keer wagenwijd open. Schrijver Abdelkader Benali neemt de kijker mee in een actueel anekdotisch tweeluik over het ontstaan, de geschiedenis en de importantie van het meest besproken en meest gewilde feest van Nederland. De organisatie van het bal wordt op de voet gevolgd in de voorbereiding op de jubileumeditie.

Al 65 jaar staat een uitnodiging voor het boekenbal gelijk aan erkenning in de literaire wereld, want wie het Boekenbal betreedt hoort er pas echt bij. Zelfs Harry Mulisch deed in zijn jonge jaren zijn best om een kaartje te bemachtigen, zo blijkt uit deze correspondentie met Gerard Reve op 5 maart 1951: “Ik lees in de krant over het schrijversbal van de Boekenweek. Daar wil ik ook wel eens bij zijn. Hoe zit dat in elkaar? Waar zijn plaatsen te bekomen? Schrijf me dat eens als je wilt.”

Aan de hand van persoonlijke anekdotes en archiefbeelden wordt een beeld geschetst van wat er zich daadwerkelijk voor- en achter de schermen afspeelt op dit schrijversfeest. CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en zijn team worden op de voet gevolgd tijdens de voorbereiding op het Boekenbal 2016 met het bijzondere thema: Duitsland.

“Schrijvers zijn niet van die feestvarkens dus als er wat gevierd wordt, dan doen ze het ook goed” – Joost Zwagerman (1963 – 2015)

Delen

Deel 1: De Voorpret – Kaarten voor het bal

Een reis langs voorgaande edities van het bal met opwindende verhalen van graag geziene gasten. Geïllustreerd met prachtige archiefbeelden. Schrijvers doen een boekje open over de magie van het Boekenbal en spreken vrijuit over het uitnodigingenbeleid, de bal-tradities, drankgebruik en kortstondige liefdes. En we zoemen in op de vraag van het jaar in de schrijfwereld: heb ik een kaartje voor het Boekenbal? Deel 1: donderdag 10 maart om 22.55 uur op NPO2

Deel 2: Het Boekenbal 2016

Het vijfenzestigste Boekenbal opent haar deuren. Het wordt duidelijk wie een kaart voor Het Boekenbal heeft bemachtigd. Gelukkige genodigden vieren feest tot in de late uurtjes. Deel 2: vrijdag 18 maart om 21.15 uur op NPO 2