147 bundels dingen mee naar eerste Grote Poëzieprijs

Rotterdam – De belangstelling voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs is ver boven verwachting gebleken. Uitgevers en dichters stuurden in totaal 147 bundels in voor deelname. Ten opzichte van de laatste editie van de VSB Poëzieprijs, de voorganger van De Grote Poëzieprijs waarvoor in 2017 precies 79 werken werden ingezonden, is het aantal inzendingen nagenoeg verdubbeld.

Daarbij kan worden opgemerkt dat poëziebundels, verschenen over een langere periode – van 1 september 2017 tot en met 31 december 2018 – mee konden doen. Afgemeten aan het grote aantal inzendingen kan hoe dan ook worden geconcludeerd dat er een onverminderd grote behoefte bestaat aan een jaarlijks ijkmoment voor nieuwe Nederlandstalige poëzie.

Nominaties en bekendmaking

Op woensdag 6 februari, de laatste dag van de Poëzieweek, nomineert de jury vijf bundels. De bekendmaking maakt deel uit van de ontknoping van de 10e Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed in Amsterdam. De uiteindelijke winnaar van De Grote Poëzieprijs 2019 wordt op zondag 16 juni bekend gemaakt tijdens het feestelijke uitreikingsprogramma ter afsluiting van het 50e Poetry International Festival Rotterdam in De Doelen. De prijs bestaat uit 25.000 euro. Zie https://www.poezieprijs.nl