‘Elk debuut verdient een recensie’

Literairedebuten.nl opgericht

kuikentjeDoor Peter le Nobel

Utrecht – Hans Vervoort en Erik de Vries constateerden dat de media sterk gericht zijn op beststellers en steeds minder aandacht besteden aan literaire debuten. Daarom hebben zij de website literairedebuten.nl opgericht.

“Ik constateerde zelf dat er minder belangstelling is voor literaire debuten”, zegt De Vries, “Ik vind dat elke debutant tenminste recht heeft op een serieuze recensie.”

Inmiddels zijn al bijna veertig recensenten aangetrokken, die de bespreking van de debuten voor hun rekening nemen. Allemaal vrijwilligers. Waarom de pers minder aandacht besteedt aan debuten weet De Vries niet. “Het is een goede vraag, maar ik kan de verminderde aandacht alleen constateren en niet verklaren.”

De website beperkt zich tot Nederlandstalige fictie, die door hun uitgevers aangemeld zijn voor de Academica Debutantenprijs. Dat zijn er circa zeventig per jaar. “Dat heeft vooral een praktische reden. Als we ons ook toeleggen op uitgaven in eigen beheer, dan kunnen onze vrijwilligers daar niet tegenop lezen. Bovendien, als een uitgeverij gelooft in een manuscript en dat uit wil geven, dan duidt dat ook op een kwaliteitscriterium, zonder printing on demand uitgaven meteen tekort te willen doen.” Wel overweegt De Vries de criteria iets te verruimen tot alle Nederlandstalige debuten die landelijk beschikbaar zijn.

“Ik vind het belangrijk dat elke debuut aandacht krijgt. Het zou toch zonde zijn als je boek niet opgemerkt wordt. Misschien krijgen schrijvers sneller aandacht als ze al een paar boeken hebben geschreven en zich hebben ontwikkeld, maar de bakerrmat van de literatuur is het debuut: daar begint het allemaal mee.”

Zie verder www.literairedebuten.nl