Woorden temmen, een ‘must have’ voor beginners en gevorderden in de poëzie

Utrecht – Er zijn veel boeken over het schrijven van poëzie geschreven, maar het boek ‘Woorden temmen’ van het dichtersduo Kila&Babsie is echt onderscheidend. Op een originele manier komen beginnende én ervaren dichters in aanraking met manieren om een origineel gedicht te schrijven en leren ze en passant belangrijke terminologieën en technieken.

Het kek vormgegeven boekje behandelt het duo voor elk uur van de dag een toepasselijk gedicht. De ondertitel van de bundel luidt dan ook ’24 uur in het van Kila&Babsie’. Zo worden er dus 24 gedichten behandeld, en krijgt de beginner meteen een actueel beeld van de bekende dichters in de poëziewereld.

Het eerste gedicht is van Tjitske Jansen. Aan de hand van ‘De idioot op het dak’ waarin een genante situatie wordt beschreven kunnen lezers zelf een gebeurtenis verzinnen of herinneren waarin ze zelf het liefst door de grond zouden willen zakken, maar er wordt ook ingegaan op onder meer de vorm van het gedicht.

Ook voor gevorderden bevat de uitwerking veel leerzame stof, want wie heeft zich gerealiseerd dat de titel van het gedicht een verwijzing is naar ‘De idioot in het bad’ van M. Vasalis, en naar een later gedicht ‘De idioot in het wak’ van Ingmar Heytze?

In uitwerkingen van andere gedichten komen ook terminologieën voor zoals de anafoor, de antimetrie en het neologisme. De termen zijn keurig in een index achterin het boek samengebracht.

Het boekje bevat ruimte om zelf aantekeningen en dichtregels te maken, maar eerlijk gezegd: dat is misschien bijna zonde van deze bundel.

Het duo

Kila van der Starre (1988) en Babette Zijlstra (1988) vormen samen het dichtersduo Kila&Babsie. In 2006 wonnen zij de eerste prijs in de categorie Taal bij Kunstbende, waarna ze onder meer op het Boekenfeest. De Parade en de International Poetry Nights waren te zien. In 2010 stond het dichtersduo op de halve finale van het Nederlands Kampioenschap Poetryslam. Kila&Babsie’s manier van voordragen is bestempeld als ‘stereopoëzie’ omdat zij beurtelings en door elkaar praten en hun woorden en zinnen elkaar overlappen. In 2009 kwam hun debuutbundel (met cd) Stereo uit en in 2010 verscheen een tweede druk.

Hun eigen gedicht ‘Hier was ik gebleven’ doet in het nieuwe boek ‘Woorden temmen’ dienst als boekenlegger.

Kila&Babsie, ‘Woorden temmen, 24 uur in het licht van Kila&Babsie’, (2018, 1e druk). Uitgeverij grange fontaine. ISBN 9789082139525, NUR: 306. Prijs: 19,95 euro. Het boek is onder meer te bestellen via www.grafon.info of www.bol.com.

One Reply to “Woorden temmen, een ‘must have’ voor beginners en gevorderden in de poëzie”

Comments are closed.