adverteren?

adverteren?

Woorden temmen, een ‘must have’ voor beginners en gevorderden in de poëzie

Utrecht – Er zijn veel boeken over het schrijven van poëzie geschreven, maar het boek ‘Woorden temmen’ van het dichtersduo Kila&Babsie is echt onderscheidend. Op een originele manier komen beginnende én ervaren dichters in aanraking met manieren om een origineel gedicht te schrijven en leren ze en passant belangrijke terminologieën en technieken.

Het kek vormgegeven boekje behandelt het duo voor elk uur van de dag een toepasselijk gedicht. De ondertitel van de bundel luidt dan ook ’24 uur in het van Kila&Babsie’. Zo worden er dus 24 gedichten behandeld, en krijgt de beginner meteen een actueel beeld van de bekende dichters in de poëziewereld.

Het eerste gedicht is van Tjitske Jansen. Aan de hand van ‘De idioot op het dak’ waarin een genante situatie wordt beschreven kunnen lezers zelf een gebeurtenis verzinnen of herinneren waarin ze zelf het liefst door de grond zouden willen zakken, maar er wordt ook ingegaan op onder meer de vorm van het gedicht.

Ook voor gevorderden bevat de uitwerking veel leerzame stof, want wie heeft zich gerealiseerd dat de titel van het gedicht een verwijzing is naar ‘De idioot in het bad’ van M. Vasalis, en naar een later gedicht ‘De idioot in het wak’ van Ingmar Heytze?

In uitwerkingen van andere gedichten komen ook terminologieën voor zoals de anafoor, de antimetrie en het neologisme. De termen zijn keurig in een index achterin het boek samengebracht.

Het boekje bevat ruimte om zelf aantekeningen en dichtregels te maken, maar eerlijk gezegd: dat is misschien bijna zonde van deze bundel.

Het duo

Kila van der Starre (1988) en Babette Zijlstra (1988) vormen samen het dichtersduo Kila&Babsie. In 2006 wonnen zij de eerste prijs in de categorie Taal bij Kunstbende, waarna ze onder meer op het Boekenfeest. De Parade en de International Poetry Nights waren te zien. In 2010 stond het dichtersduo op de halve finale van het Nederlands Kampioenschap Poetryslam. Kila&Babsie’s manier van voordragen is bestempeld als ‘stereopoëzie’ omdat zij beurtelings en door elkaar praten en hun woorden en zinnen elkaar overlappen. In 2009 kwam hun debuutbundel (met cd) Stereo uit en in 2010 verscheen een tweede druk.

Hun eigen gedicht ‘Hier was ik gebleven’ doet in het nieuwe boek ‘Woorden temmen’ dienst als boekenlegger.

Kila&Babsie, ‘Woorden temmen, 24 uur in het licht van Kila&Babsie’, (2018, 1e druk). Uitgeverij grange fontaine. ISBN 9789082139525, NUR: 306. Prijs: 19,95 euro. Het boek is onder meer te bestellen via www.grafon.info of www.bol.com.

1 comment to Woorden temmen, een ‘must have’ voor beginners en gevorderden in de poëzie

adverteren?

Interviews

Debuutbundel Jolanda Oudijk: ‘Zwijgzee’

Jolanda Oudijk: ‘Met mijn gedichten doorbreek ik de stilte.’ Foto: VB Fotografie

Door Peter le Nobel

Amersfoort – Hoe meer mensen betrokken raakten bij haar debuutbundel, des te autobiografischer de bundel ‘Zwijgzee’ van Jolanda Oudijk werd.

Jolies Heij debuteert na jaren dichterschap met ‘Lolita zei…’

Jolies Heij. Haar bundel beschrijft meer dan het opgroeien van een jonge vrouw. (Foto: Peter le Nobel)

Utrecht – Jolies Heij treedt overal in het land op, op poetryslams, voordrachtsbijeenkomsten, tijdens festivals… En sinds 2008 schrijft ze het ene gedicht na het andere. Het is bijzonder dat […]

Aanvankelijk wilde Pom Wolff een ‘best of’ maken van zijn werk tot nu toe, maar het liep anders. ‘Kapotte vogeltjes’ brachten hem op het spoor om 40 gedichten te verdelen over vier boekjes. Gezamenlijk vormen zij het kleinood, of parelsnoer: ‘Een vrouw schrijft een jongen’.
“Ik heb wat met titels die je op meerdere manieren kan […]

Cynthia Stijger Aramburu: ‘Als je geen stempels zet op alles, heb je liefde voor de ander, de natuur en het leven zelf’
Aurora, een familie- en liefdesverhaal dat leest als een detective
Een man en een vrouw die elkaar na vijftig jaar terugzien waarbij de liefde opbloeit als nooit tevoren. Het klinkt als een sprookje. Cynthia Stijger […]

Paul Verhuyck – Inmiddels op aarde
Elf jongens uit een eindexamenklas van een gymnasium. April 1958. De wereld ligt aan hun voeten. Maar toch pleegt de een na de ander later zelfmoord. Soms ligt het er duidelijk bovenop, met een jachtgeweer, soms treedt de dood subtieler in, bijvoorbeeld door in eenzaamheid weg te rotten. Paul Verhuyck […]

Pim te Bokkel: ‘Dit is hoe een storm ontstaat’
Vier jaar heeft Pim te Bokkel over zijn laatste bundel gedaan, ‘Dit is hoe een storm ontstaat’. Maar misschien nog veel langer. “Eindelijk kon ik een paar mooie dichtregels kwijt.”
Door Peter le Nobel
Amsterdam – “Als student zag ik op Texel het beeld van Wolkers, met de dichtregels: […]

Herman Leenders – Dat is wij
Door Peter le Nobel
Utrecht – ‘Als je ophoudt te begrijpen, kun je elkaar beter verstaan.’ Het is een zin die in mij opkomt als ik de klare taal lees van Herman Leenders in zijn nieuwste bundel ‘Dat is wij’. Klare taal met duidelijke beelden, sober opgeschreven, met een meedogenloze helderheid.
De […]