Verrassende plot tilt zwaarmoedig onderwerp op tot ‘Ode aan het LEVEN’

Wie een verhaal vertelt als een droom, neemt een risico, maar dat pakt goed uit in ‘Ode aan het LEVEN’ van J.N. Wille. In een koortsachtige vertelling neemt de hoofdpersoon je mee in de beleving van haar negenjarige jonger ik. Als geest, zo lijkt het wel… En toch komt alles geloofwaardig over. Zo is er een inkijkje mogelijk in beide zielen, en word je meegesleurd in ieders verlangens, angsten en herinneringen. Elk hoofdstuk begint overigens met een wetenswaardigheid over dromen.

Peter le Nobel

Het thema zelfdoding speelt een belangrijke rol in het verhaal. Een gewichtig onderwerp dat al snel larmoyante beschouwingen kan opleveren. De auteur weet dat te voorkomen. Er is dan ook enige humor te bespeuren als de oudere geest van de hoofdpersoon zich afvraagt hoe die tegelijk met het meisje mee door een deur kan. De geest kan namelijk wel door mensen heen, maar niet door voorwerpen.

‘De deur raakt mijn achtervoet, vlak voordat jij hem dicht kan doen. Je kijkt achterom. Ik houd mijn adem vast. Verdwaasd kijk je naar de deur. Een paar keer beweeg je hem heen en weer, wat soepel gaat. Nog even kijk je naar de scharnieren. Dan doe je hem dicht en loop je de gang op. Ik volg je.’

De geest volgt haar jonger ik in haar scholierentijd. Het meisje was duidelijk niet gelukkig en voelde zich een buitenbeentje. Bezorgd neemt haar ouder ik haar waar en in feite kan zij weinig doen. Ingrijpen zou zelfs funest uit kunnen pakken. Zij moet in stilte volgen hoe haar jonger ik het op eigen kracht moet zien te redden. Langzaam maar zeker accepteert zij zichzelf zoals zij is. Daarmee komt een ander thema naar voren, wat het verhaal een verrassende wending geeft.

De plot is dan ook meteen de kracht van het boek. In honderd pagina’s word je meegesleurd in een boeiende vertelling en heb je de novelle in een mum van tijd uit. Een meelezer was fijn geweest, want het woord ‘verdorren’ bijvoorbeeld is in de context van een aantal zinnen toch echt ‘verdord’, maar dat doet niets af van het feit dat een bloemrijke taal gehanteerd wordt, zonder te verzanden in kitsch. De beschrijvingen nemen je als golven mee in het verhaal.

Het E-book ‘Ode aan het LEVEN’ van J.N. Wille is voor 10 euro te koop bij veel webshops, onder anderen bij Bol.com, Kobo, en Bruna. 

→ Een boek aanbieden ter bespreking? Dat kan! Alleen boeken die in de smaak vallen worden besproken. E-mail: info@nationaleboekenblog.nl