Verhalenbundel vol ruwe diamanten

Jolanda Oudijk – Waar rook is

Het is moeilijk om de eerste verhalenbundel ‘Waar rook is’ van Jolanda Oudijk te bespreken, zonder meteen de clou van elk verhaal prijs te geven. Daarmee zou ik het avontuur van de lezer verpesten.

Door Peter le Nobel

In steeds een kort verhaal van twee, maximaal zes pagina’s, neemt de schrijver je mee in het leven van een hoofdpersoon met aan het eind steeds een verrassende uitkomst. Soms gaat het om klein verdriet, soms om drama’s. Zoals over een man die erachter komt dat het logisch is dat zijn zoon een krullenbol heeft, terwijl dat haar niet van hem kan zijn, of over een man of vrouw die al jaren met plezier samenwoont met een man en dan een alarmerende brief krijgt van een minnaar die ernstig ziek blijkt te zijn.

Eén clou geef ik weg, van het verhaal ‘Eekhoorntjesbrood’. Een meisje vraagt zich af wat het nummer doet op de arm van haar buurvrouw. Mevrouw De Hoop antwoordt: ‘Dat is het telefoonnummer van God. Maar ja, Hij neemt toch nooit op.’

Met kleine aanwijzingen wordt de lezer voorbereid op de uitkomst, die soms voor meerdere uitleg vatbaar is. Meestal is dat juist de kracht van het verhaal, want –zoals de titel aangeeft: alleen de rook wordt geduid.

Jolanda Oudijk had deze bundel al langer in haar hoofd, want vlak na de publicatie van haar eerste gedichtenbundel ‘Zwijgzee’ wilde ze al korte verhalen schrijven waarbij ze in allerlei personen wilde duiken, van klein meisje tot man.

Ruwe diamanten

Het is verleidelijk om te spreken van juweeltjes, maar daarvoor kent de bundel te veel rauwheid. Zo schrikt de schrijver er niet voor terug om in allerlei hoofden te kruipen, onder wie van een pedofiel, of zijn de uitkomsten van een verhaal soms ronduit dramatisch. Maar ook subtieler verdriet komt aan de orde, zoals zich niet gehoord voelen.

De verhalenbundel ‘Waar rook is’ bestaat uit ruwe diamanten: in eenvoudige zinnen, zonder opsmuk, komt de tragiek van elk levensverhaal aan het licht. Daarin is Oudijk uitstekend geslaagd.

Op 9 september vanaf 14.00 uur is er een officiële presentatie van de verhalenbundel in Bilbiotheek het Eemhuis in Amersfoort. De bundel kost 14 euro. Zie www.jolandaoudijk.nl voor alle informatie. Op de site zijn ook twee korte verhalen uit de bundel te lezen. Voor het interview over Zwijgzee, kijk op www.nationaleboekenblog.nl.