Ton van Dijk – ‘ Ons Dorp’

Ton van Dijk_ Reyer Boxem RVUtrecht – ‘Ons Dorp, leven als een God in Friesland’ is een opvallend boek over hoe een geboren en getogen Amsterdammer verliefd wordt op het platteland. De schrijver Ton van Dijk noemde zichzelf een asfaltjunk. Hij was en nachtbraker en kroegtijger die, als hij al een natuurwandeling maakte, nooit zo ver het bos inging dat hij de bierreclame van het pannenkoekenhuis niet meer kon zien. Zoals hij zelf zegt: “Het was of er en buitenleven-ader werd aangeprikt, alsof het altijd in de genen had gezeten.”

Kon zijn vrouw in Amsterdam geen kamerplant in leven houden, nu heeft zij op de halve hectare rond de boerderij een weelderige tuin aangelegd, met honderden rozenstruiken, sierlijke borders, vlinderplanten, fruitbomen en meer.

Van Dijk gaat de romantiek van het leven op het platteland allerminst uit de weg. Hij mag gaag ‘boer spelen’  met zijn IMT Ferguson-trekker en zijn platte wagen. Maar hij on het niet laten en werd ook stamgast van het dorpscafé, waar de aardappelhandelaar zijn biertje drinkt naast de man die zijn vriendin als escortdame verhuurt.

Ton van Dijk, ‘Ons Dorp’, Prijs: 17,50 euro. ISBN: 9789038892856 Verkrijgnaar in de boekhandel of via www.nijghenvanditmar.nl