Thierry Deleu – Dichters Dromen Lucide

lucideOostduinkerke – Dichters dromen lucide, Essays over poëzie is het nieuwe boek van Thierry Deleu waarin hij het werk van 25 Vlaamse en Nederlandse dichters belicht. In de zojuist verschenen bundel met essays over toont de auteur van zijn beste en meest veelzijdige kant. Opvallend hierbij is de titel, die hij koos, voor zijn eigengereide keuze ‘10 jaar Nederlandstalige poëzie’, waarbij opvalt dat zijn keuze en waardeoordeel geheel aan zichzelf toe te schrijven zijn: evengoed hadden ook andere dichters en dichtbundels in een dergelijke verzameling essays kunnen staan.

De smaak en voorkeuren van elke recensent, criticus, zijn immers anders. Hij verantwoordt zijn selectie degelijk en geloofwaardig in de voorafgaande inleiding, voorin het boek ‘Dichters dromen lucide’, in het ‘Ten geleide’.

Graven

In al zijn essays graaft hij diep in de betekenis van een gedicht en de structuur. Hij vermijdt vragen en onzekere factoren hierin niet. Het is lang niet altijd zo klaar als een klontje wat een dichter beweegt tot zijn/haar gedicht, wat er wel of niet staat, en wat hiervan de mogelijke achtergrond zou kunnen zijn. Hij voegt zeer persoonlijke opmerkingen en inzichten toe, aan elk essay, en geeft aan wat hem niet of juist wel aanspreekt in het werk van een bepaalde dichter. Dat doet hij met grote gedrevenheid, passie, inzicht en kennis.

Interessant is de titel en het woord lucide, dat veelbetekenend is, omdat het tevens het landschap van de dichtkunst invult: de dromen, de illusies, de gevoelens, de werkelijkheid, de werkelijkheid achter de werkelijkheid, de betrouwbare en onbetrouwbare interpretaties van woorden en versregels. Dit alles komt de lezer tegen in deze prachtige, vlot geschreven uitgave ‘Dichters dromen lucide’, een breed aanbod van bekende en onbekende dichters uit Nederland en Vlaanderen.

Droom

Een lucide droom is een droom waarbij de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. Het begrip is geïntroduceerd door de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden in een artikel voor het tijdschrift Proceedings of the Society for Psychical Research (SPR) (volume 26, 1913) getiteld A Study of Dreams. Met ‘lucide’ verwees hij naar de heldere staat waarin de dromer zich bevindt.

Dichters

In het boek zijn kritieken te vinden over de poëzie van Bert Bevers, Philippe Cailliau, Job Degenaar (NL), Jenny Dejager, Frans Depeuter, Christine D’haen, Fernand Florizoone, Lies Van Gasse, Bärbel Geijsen (NL), Tine Hertmans, Joris Iven, Frans Kuipers (NL), Jan Lauwereyns, Bert Lema, Gerry van der Linden (NL), Mark Meekers, Edith Oeyen, Francis de Preter, Eric Rosseel, Xavier Roelens, Hannie Rouweler, Ina Stabergh, Peter Theunynck, Joris Maurits Vanhaelewyn en François Vermeulen.

Bestellen

Het boek is te bestellen bij Demer Uitgeverij, e-mail: info@demerpress.be of hannierouweler@telenet.be. De bundel kost 21 € (inclusief verzendkosten, vanuit Engeland, en binnen België). Twee exemplaren kosten 37 € (incl. verzendkosten, idem). Het boek is eveneens verkrijgbaar bij Lulu drukkerij, in Engeland (Londen): http://www.lulu.com/content/8447784. Boekprijs: 16 €. (excl. verzendkosten LULU vanuit Engeland: ± 6 €).