Leestip: Benn Flore – ‘Drie hoofden op een kussen’

!cid_coverUtrecht – ‘Drie hoofden op een kussen’ van Uitgeverij Lemmens leest als een super spannende internationale thriller die je niet weg legt, omdat je naar de laatste pagina wilt. Zo heeft schrijver Benn Flore het bedoeld. De joodse David Klezmer wil samen met zijn islamitische en christelijke vriend het ideaal van vrede via de televisie verwezenlijken, maar kampt met een meedogenloze tegenstander.

De spanning begint al voor de oorlog. Als Davids eigenwijze joodse vader zijn gezin uit Boston naar een kwetsbaar Europa haalt. Het gezin Kerzner vestigt zich in de diamantstad Amsterdam. Doof voor de waarschuwingen. Het is dan ook 1938. Nog voordat de Duitsers in Oostenrijk binnenvallen. Belooft niet Chamberlain, de Premier van Groot Brittanië een duurzame vrede?

De onfrisse wapenhandel met nazi’s, waar dit boek mee begint, belooft weinig goeds voor schone idealen. In de eerste oorlogsjaren verspelen de Kerzners bovendien hun bezit. De jonge David start zijn televisiedroom met lege handen. De christelijke doctrine van de concurrent met dubieuze koffer vol goud en juwelen komt meer in aanmerking voor succes. Aan de andere kant kan de joodse David misschien gaan samenwerken met een moslim- en christenvriend. Net als hijzelf van de tweede generatie. Maar kan zo’n samenwerking wel in Amerika? Het land waar de gekleurde mens in die tijd in de bus moet opstaan voor de blanke. Waar zwarte kinderen niet worden toegelaten op witte scholen?

Hoe dan ook: televisie beleefde zijn doorbraak. “Dankzij wie? Goed of kwaad?” vraagt de lezer van deze nieuwe roman. En zouden de idealistische, maar ook zakelijke David en zijn moslim- en christenvriend, als zij nu terugkijken, tevreden zijn met het resultaat?

Dit is een boek van 1938 tot heden.