Kluun – ‘God is gek’

godisgekomslagUtrecht – Wie gelooft, is een beetje zielig. Zo komt het althans over op Kluun als hij de reacties van de opiniërende media leest op zijn vraag: ‘Bestaat God?’ God is in ieder een actueel item, want tijdens de maand van de spiritualiteit in november was het boekje dat Kluun hiervoor schreef volmaakt uitverkocht. Echter, de redactie van de Nationaleboekenblog.nl heeft-em alsnog.

In het boekje ‘God is gek, de dictatuur van het atheïsme’  beschrijft Kluun zijn indruk dat de 14 procent die niet in God gelooft kennelijk allemaal bij de media terecht is gekomen, 26 procent zegt niet te weten of er een God in wat voor verschijningsvorm dan ook bestaat en 36 procent gelooft niet in God, maar wel in iets dat het leven beheerst.

Een enkele gelovige knapt af op de titel alleen al, zo leert een reactie op een website. Persoonlijk vind ik hem goed gekozen, want met de interpretatie kun je alle kanten op: van ‘Wat niet bestaat, kun je niet beledigen’, ‘Als je iemand gek vindt, dan ga je uit van zijn bestaan’ tot ‘Is God gek of geniaal?’ En het doet me denken aan de dubbelzinnige spreuk van een oude monnik die ooit schreef: ‘God is goed niet slecht is God’.

Het is makkelijk om badinerend te doen over de filosofie van Kluun. Immers, hij heeft de euvele moed gehad een leesbaar boek te schrijven, dat bovendien verfilmd is en zowel op papier als op celluloid alle verkooprecords heeft gebroken, en dat is sommige literaire farizeeërs een gruwel. Een boek lezen van Kluun staat misschien wel op een lijn met het lezen van de bijbel, zoiets doe je niet…

Vriend en vijand zullen het er in ieder geval over eens zijn dat in 56 vlot geschreven pagina’s niemand kan verwachten dat de schrijver de complete kerkgeschiedenis, ja alle wereldgodsdiensten, doorwrocht op een rij zet. Maar daar gaat het ook helemaal niet om.

Interessant is dat hij in zijn essay een boeiend tijdsbeeld geeft van de hedendaagse, en alledaagse, spiritualiteit van de Nederlander. Daarbij maakt hij gebruik van boeiende staatjes uit managementboeken, praat hij je bij over de laatste spirituele boeken en tijdschriften van de afgelopen jaren en loopt hij een aantal opiniemakers en wetenschappers af, inclusief Einstein en Wittgenstein, om de huidige stand van zaken over de godsbeleving in Nederland in kaart te brengen. 56 pagina’s vind ik dan briljant.

De schrijver gaat uiteindelijk zelf met de billen bloot. We komen nog meer te weten over zijn spirituele zoektocht tijdens en na het sterven van zijn vrouw. En zo’n katharsis is weer oerchristelijk. Dit boekje is leuk voor atheïsten, ietsisten, kweetnieten én gelovigen.

-PlN

Kluun, ‘God is gek, de dictatuur van het atheïsme’, Uitgeverij Podium Amsterdam, 56 p., prijs: 4,95 euro, ISBN: 9789025960254