Kleinood 4 en 5 mei

Amsterdam – Met het oog op 4 en 5 mei is een klein boekje verschenen met een lezing van Diederik van Vleuten voor 4 mei, en eentje van Rosanne Hertzberger voor 5 mei. Allebei brengen zij een bijzonder aspect van de oorlog naar voren, waar lang niet altijd bij is stil gestaan.

Hertzberger gaat in op de vrees voor optimisme onder joden in Europa, omdat juist de optimisten (‘Het zal zo’n vaart niet lopen’) tenonder zijn gegaan door niet op de vlucht te slaan of onder te duiken. Toch wil ze optimisme behouden: “Wannneer de Holocaust de maat der dingen blijft, dan blijven we die bagage altijd met ons meezeulen. Ik wil dat niet. Ik weiger een vierde generatie slachtoffers groot te brengen. Ik wil dat de geschiedenis de geschiedenis wordt.’

De titel van Hertzberger’s lezing, ‘Ik kies voor optimisme’, is geïnspireerd door het jaarthema van de nationale herdenking: ‘In vrijheid kiezen’.

‘Als de taal tot stilstand komt’

In het verhaal ‘Als de taal tot stilstand komt’ gaat Diederik van Vleuten in op een wonderlijk moment in een jappenkamp. “Je zou verwachten dat na de mededeling dat de oorlog voorbij was het hele kamp in juichen zou uitbarsten. Maar het bleef voor even merkwaardig stil. Alsof we het toch niet konden geloven. We moesten verwerken dat we er nog waren, dat we het hadden overleefd, waar zoveel anderen dat niet konden zeggen. De stilte duurde voort tot iemand begon te zingen. Iedereen kende dat lied, we hadden het alleen jaren niet mogen zingen.’

De lezingen worden steeds vooraf gegaan met een voorwoord van Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het kleinood is voor slechts 5 euro verkrijgbaar in de boekhandel of via internet.