Klein is groot

Het geluk van de kleine dingen – Rudolf Sleybusch

IMG_8761Utrecht – Het ‘Geluk van de kleine dingen’ van Rudolf Sleybusch is vooral een sympathieke bundel waarin met ogenschijnlijk eenvoudige woorden de grote waarheden des levens op een prikkelende manier worden beschreven. Zonder te vervallen in sentimenteel gedoe. En dat is knap.

De aanleiding voor zijn officiële debuut is nogal wat: het ziekteproces en de dood van zijn vrouw in 2009, met wie hij dertig jaar samen is geweest. Hoe knap is het dan om in minder dan een jaar gedichten erover te kunnen schrijven, perfect uitgebalanceerd, naar emotie en poëtische techniek? Hoe knap is het om niet alleen de rouw, maar ook de leuke herinneringen te kunnen beschrijven, in die afgewogen gedichten? Dat getuigt niet alleen van technische kunde, maar ook van een sterke geest.

Stilte

Het is inmiddels alweer

twee maanden geleden.

De kussens liggen netjes

opgepoft op de canapé.

Buiten staan de knoppen

van de bomen op scherp.

De tuinmeubelen zijn

zojuist in de verf gezet.

Je fiets is op het internet

wat pagina’s gezakt.

Snuffel het knuffeldier

weer grondig gewassen

en vers op het bed gezet.

Het kind komt vragen

om een stukje appel,

gaat dan snel verder

hoort niet mijn vraag

wat het verder nog wil.


De deur slaat dicht,

het tikken van de klok

de krant onaangeroerd

op de voorkamertafel.

Ik waak over alles

want voor het leven

is het even

te stil.

Het overlijden van zijn vrouw en alles wat daarmee samenhangt is minder prominent aanwezig dan je op basis van de achterflap zou vermoeden. Sleybusch heeft ook een flink aantal gedichten over de actualiteit geschreven. Het gevaar van dit type gedichten is dat ze net niet genoeg uitgebalanceerd zijn en al snel te moralistisch. Daar heeft de dichter geen last van. Aardig is zijn gedicht over de aanslag op de Koningin in Apeldoorn, of zijn beschrijving van de Dodenherdenking, van vorig jaar vermoedelijk, nog voor de ‘schreeuwerd’  van zich liet horen.

Daarnaast filosofische beschouwingen en gedichten naar aanleiding van popsongs, waarbij Sleybusch steeds weer met kleine woorden grote zaken beschrijft. Een prettige manier van lezen. Soms voelt de dichter zich verleid tot een rijmschema, wat hij gelukkig niet al te vaak doet. Naar mijn smaak worden deze gedichten er zwakker van.

Het delicaat evenwicht tussen leesbare poëzie, voldoende diepgang en gevoel weet Sleybusch met kleine, juist gekozen woorden en eenvoudige taferelen goed te vinden. Eenvoud is moeilijk. Het kan niet anders dan dat Sleybusch ook een goed gelukt gedicht ziet als ‘Het geluk van de kleine dingen’. Klein is groot, een mooie bundel.

– PlN

‘Het geluk van de kleine dingen’, Rudolf Sleybusch, uitgeverij: www.mijneigenboek.nl,  63 p., ISBN: 9789059742543. Prijs: 13,90 euro. Te bestellen via www.mijneigenboek,nl of bij iedere boekhandel.