Kinderlijk gemijmer leidt tot filosofie – Jaap Robben

Jaap Roben. Foto: Mike Nicolaassen
Jaap Roben. Foto: Mike Nicolassen

Nijmegen – Het alledaagse bijzonder maken, ernst met humor omgeven en zoet en zuur mengen tot een nieuwe smaak. Jaap Robben schrijft niet speciaal voor één leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder.

In toegankelijke taal werpt hij een nieuw licht op gedachten en gevoelens die herkenbaar zijn, maar niet altijd herkend worden. Het is alsof je samen met hem onder een paraplu naar de wereld tuurt en je voortdurend verbaast over het aards gewemel. Merel Eyckerman kantelt de teksten met haar illustraties en voegt haar eigen poëtische laag toe.

’s Nachts verdwijnt de wereld bevat een selectie gedichten uit eerdere bundels van Jaap Robben, samengebracht met poëzie die hij maakte als stadsdichter van Nijmegen en niet eerder gebundeld werk.

‘Robbens kracht is dat hij luchtigheid en ernst combineert, dat hij betekenis geeft aan het alledaagse, met weinig woorden dat ene moment weet te vangen en precies de kern van zijn onderwerp raakt.’ – De Groene Amsterdammer

Boekhandelsprijs

Jaap Robben (1984) won met zijn romandebuut Birk de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015. Hij was al bekend als dichter en maakte samen met illustrator Benjamin Leroy de jeugdboeken De Zuurtjes, Zullen we een bos beginnen? (shortlist Gouden Uil) en Als iemand ooit mijn botjes vindt.

 Stadsdichter

Hij was stadsdichter van Nijmegen. Robbens gedichten zijn terug te vinden op posters, in tal van bloemlezingen, op muren, fietspaden en zelfs op een parkeergarage. Zijn werk is vertaald in het Duits, Zuid-Afrikaans, Chinees en Koreaans.

Birk wordt vertaald in het Duits en het Engels. Marinus Groothof tekende met CTM Producties voor de verfilming van Birk.

’s Nachts verdwijnt de wereld is verschenen op 15 januari 2016. Prijs: 15 euro. ISBN 978 90 445 3573 0. E-boek: 7,99 euro. ISBN 978 90 445 3574 7