Hoe een onbekend leven leidde tot een beroemde dood

ida-sipora-voorkant

Utrecht – Veel mensen zijn, zonder het te beseffen, bekend met de ziekte en het overlijden van Ida Sipora; een jonge fotografe en dichteres die in de jaren vijftig en zestig woonde en werkte in Amsterdam en Parijs. Haar levensgeschiedenis was tot dusver niet bekend, , maar haar ziekte en haar dood zijn wereldberoemd geworden. Jan Wolkers beschreef ze bijna letterlijk in zijn roman Turks Fruit. Die roman werd niet alleen in dertig landen vertaald, maar ook succesvol verfilmd.

Het boek Ida Sipora vertelt het hele levensverhaal van deze jonge, sterke en onafhankelijke vrouw. Na een gecompliceerde jeugd en zwervend bestaan werkt Ida Sipora als au pair en gouvernante in Engeland, Frankrijk, Marokko en Spanje. Later ook als fototgrafe in Parijs en Amsterdam, waar zij tevens studeert aan de Filmacademie. Tot er bij haar een hersentumor wordt geconstateerd waar Ida op 28-jarige leeftijd aan overlijdt. Dan is het over..

Wat blijft zijn de herinneringen aan het korte, maar bijzondere en intensieve leven van Ida Sipora. Herinneringen die niet alleen doorklinken in Turks Fruit, maar ook in twee andere, minder bekende Nederlandse romans. Hoe dun is de grens tussen fictie en werkelijkheid? Dat weet je als je dit intrigerende boek hebt gelezen.

Frank Schaake

Frank Schaake is de halfbroer van Ida Sipora. Hij komt bijna veertig jaar naar haar overlijden in het bezit van een koffer met haar foto’s, brieven, dagboeken en gedichten. In 2012 wordt hij geinterviewd in het TV-programma Benali Boekt, waarin wordt onderzocht wie de drie vrouwen waren die model stonden voor Olga in Turks Fruit. Door de vele reacties op zijn TV-optreden realiseert Schaake zich hoe bijzonder het korte leven van zijn zus eigenlijk is geweest.

Hij herleest haar brieven, spreekt mensen die haar gekend hebben en reconstrueert het korte, maar intense leven van Ida Sipora. Haar leven blijkt minstens even interessant als het leven van een romanfiguur.

Frank Schaake woont in Oegstgeest. Hij studeerde rechten, was onder andere directeur op een ministerie en later werkzaam als zelfstandig consultant en start-up manager van innovatieve samenwerkingsverbanden tussen overheden en bedrijven.

Ida Sipora is zijn schrijfdebuut, vanaf 1 november verkrijgbaar in boekhandels van Nederland en België.

Ida Sapora, Frank Schaake, Paris Books, ISBN 978 90-824303-0-1. Prijs: 19,99 euro.