Genadeloze debuutroman over verslaving

Amsterdam – Op 18 januari verschijnt Klaproos, de indringende debuutroman van Anne-Fleur van der Heiden. Klaproos is een eerbetoon aan ouders aan de rand van de samenleving, en een genadeloze coming of age-roman. Van der Heidens schrijfstijl is eigenzinnig en onderkoeld, schrijnend én geestig. Een debuutroman zoals je ze maar zelden tegenkomt.

Op haar zesentwintigste verjaardag besluit Noor na een lange periode van stilzwijgen weer contact op te nemen met haar moeder en haar stiefvader Las. Las is terminaal ziek, en Noor kan de confrontatie met hen en met haar jeugd niet meer uit de weg gaan.

Anne-Fleur van der Heiden schetst op trefzekere wijze een wereld waarin drugs en onvoorspelbaarheid de dienst uitmaken.

In het trappenhuis bij de deuropening staan een dode plant, een vuilniszak en een pan met aangekoekt vet. Mijn moeder opent de deur en zingt lang-zal-ze-leven. Ik wuif mijn handen mee op de maat. Las bromt vanuit de woonkamer mee. Hij blijft zitten waar hij altijd zit, op de hoek van de bank. Zijn voeten hebben lichte kuilen in het tapijt gesleten.‘Hallo liefje,’ zegt hij.
Ik buig me naar hem toe om me drie zoenen te laten geven. De zoenen van een mond zonder tanden zijn anders dan die van een mond met gebit.

Over de auteur

Anne-Fleur van der Heiden studeert aan de Schrijversvakschool Amsterdam en is redacteur van De Optimist. Zij publiceerde poëzie in onder andere De Revisor, stond in de finale van het NK Poetry Slam, en werd als enige nog niet uitgegeven schrijver genomineerd voor het C.S.S. Crone Stipendium. Klaproos is haar debuutroman.

Klaproos

Verschijnt: 18 januari 2018
Gebonden
Prijs: € 16,99 | 144 pag.
ISBN: 9789046822883
Verschijnt ook als e-book

Zie ook www.nieuwamsterdam.nl