De Engel van Kebayoran, familiegeschiedenis in een roerig Indonesië

engelAmsterdam – De Engel van Kebayoran van Louis Zweers is een bijzondere roman over de roerige periode na de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië in december 1949. Waar bijna 200.000 Indische-Nederlanders het land verlaten, reist in de zomer van 1951 de achttienjarige blonde Lily, studente aan het Utrechts Conservatorium, tegen deze stroom in naar Indonesië. Ze gaat naar haar geliefde man, de adellijke Amir. Ze is eerder in Nederland met de handschoen getrouwd.

Al snel neemt de antiwesterse retoriek van Soekarno steeds heftiger vormen aan. Nederlandse bedrijven en fabrieken worden genationaliseerd en Europeanen worden bedreigd. Eind 1957 komt er een exodus op gang van de laatste tienduizenden Nederlanders. Daarna is er vrijwel geen blanke meer op Java te bekennen. De Nederlandse consulaten worden gesloten.

Lily woont met haar man en drie kinderen in een villawijk in Bandung waar ze steeds geïsoleerder raakt. Haar wispelturige en licht ontvlambare echtgenoot werkt voor de INTEL, de Indonesische geheime dienst en is gecharmeerd van de kosmopolitische Soekarno.

In de loop van de tijd zetten Lily’s kinderen zich steeds meer af tegen hun ‘blanke’ achtergrond. Dochter Dewi verft haar haren zwart en zoon Guntur sluit zich aan bij het fanatieke anticommunistische studentenleger dat mede het Soehartoregime aan de macht brengt.

De Engel van Kebayoran gaat over familie en liefde, verlies en angst in het turbulente postkoloniale Indonesië.

Over de auteur

Louis Zweers is kunst- en fotohistoricus. Hij is deeltijddocent aan de Masteropleiding Media & Journalistiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij stelde twintig boeken samen over fotografie, media en geschiedenis in het bijzonder over Nederlands-Indië/Indonesië. De engel van Kebayoran is literaire non-fictie met een fotokatern.

Boekgegevens

Titel De Engel van Kebayoran. Een familiegeschiedenis. Auteur: Louis Zweers, ISBN 9789460221132 Paperback, 232 pagina’s, € 19,50 Uitgever: KIT Publishers

Verkrijgbaar in de boekhandel, bij de uitgever en via internet. Kijk ook op www.kitpublishers.nl