adverteren?

adverteren?

Automatische concepten

Debuutbundel Jolanda Oudijk: ‘Zwijgzee’

Jolanda Oudijk: 'Met mijn gedichten doorbreek ik de stilte.' Foto: VB Fotografie

Jolanda Oudijk: ‘Met mijn gedichten doorbreek ik de stilte.’ Foto: VB Fotografie

Door Peter le Nobel

Amersfoort – Hoe meer mensen betrokken raakten bij haar debuutbundel, des te autobiografischer de bundel ‘Zwijgzee’ van Jolanda Oudijk werd.

“Ik heb samen met verschillende meelezers een selectie gemaakt. Zo adviseerde Leo Mesman, ook een dichter, om met afdelingen te werken. Veel gedichten gaan uiteindelijk over stilte en zwijgen. Als kind was ik al heel introvert. Ook de keuze van de titel maakte de bundel meteen autobiografischer. Ik had een bepaalde titel in gedachten, maar een andere redacteur gaf als suggestie onder meer: ‘Zwijgzee’, een gedicht dat ook is opgenomen in de bundel. Zo kwam ik op het thema stilte, maar ook de stilte doorbreken. Dat doe ik met mijn gedichten.”

Winterbui

je fluistert iets
over oplossen en verdwijnen
ik kijk naar de sneeuw die blijft liggen

ik mompel iets
over de wind en scherpe pijn
bevroren regenplassen kraken

jouw handen
kommetjes op mijn wangen
het sneeuwvlokje op mijn wimpers 

je kust het weg

lege praatwolkjes verschijnen
die jij met warme stilte smoort

Natuur speelt een belangrijke rol in de gedichten van Oudijk. De winter komt aan bod, de woestijn, de zon, een steen, en uiteraard de zee. Beelden die haar gedichten, vaak over menselijke relaties, kracht geven, steeds op een associërende manier. ‘Droomachtige beelden’, schrijft Guido de Wijs op de achterkant van de bundel.

Associëren

Associëren is absoluut het talent van de dichter en leert zij aan anderen tijdens de schrijfcafés in Amersfoort en in schrijfworkshops voor laaggeletterden. “Daar komen creatieve schrijfoefeningen aan bod voor buitenlandse mensen die nog niet goed Nederlands kunnen. Het gaat erom dat zij eenvoudige gedichten en verhalen kunnen schrijven. Ze hoeven niet taaltechnisch correct te zijn. Als ze maar hun fantasie en gevoelens kunnen uiten. Voor zover ik weet ben ik de enige die dit type workshops geeft in Nederland.”

En het verzoek om ze te geven kwam vanuit de doelgroep zelf, van een vrouw die het Nederlands nog niet machtig was, maar toch zo graag haar gevoelens onder woorden wilde brengen.

“Ik ben verbaasd over de mooie resultaten: zo hebben mensen heel snel opgepakt hoe je een ‘elfje’ schrijft: een gedicht van elf woorden met een bepaalde structuur. Ik zeg tegen iedereen altijd: het maakt niet uit hoe het is geschreven, als je maar opschrijft wat in je opkomt.”

Tekenen

Een ander talent is het tekenen. Oudijk is ook tekendocent, maar op de kaft van haar bundel is niet haar laatste werk te zien, maar een tekening die zij als zevenjarig meisje heeft gemaakt. “Ik vond de lijnvoering wel mooi, maar achteraf vielen mij ook bijzondere dingen op: het meisje zit in een hoofd zonder mond. Zij kijkt glimlachend naar links, naar het verleden, terwijl het hoofd naar de toekomst kijkt.”

—-

kaft zwijgzeeJolanda Oudijk, ‘Zwijgzee’, Uitgeverij aquaZZ Arnhem, eerste druk 2017, ISBN 978 90 78459 60 6. Prijs: 12,95 euro.

De bundel is verkrijgbaar via post@jolandaoudijk.nl, via www.bol.com, www.aquazz.com of de site van Jolanda Oudijk: www.jolandaoudijk.nl.

Op dit moment werkt Jolanda Oudijk aan een bundel korte verhalen, waarbij ze zich steeds in een ander inleeft, van een klein kind tot een grote, volwassen man.

Reacties gesloten.

adverteren?

Interviews

Debuutbundel Jolanda Oudijk: ‘Zwijgzee’

Jolanda Oudijk: ‘Met mijn gedichten doorbreek ik de stilte.’ Foto: VB Fotografie

Door Peter le Nobel

Amersfoort – Hoe meer mensen betrokken raakten bij haar debuutbundel, des te autobiografischer de bundel ‘Zwijgzee’ van Jolanda Oudijk werd.

Jolies Heij debuteert na jaren dichterschap met ‘Lolita zei…’

Jolies Heij. Haar bundel beschrijft meer dan het opgroeien van een jonge vrouw. (Foto: Peter le Nobel)

Utrecht – Jolies Heij treedt overal in het land op, op poetryslams, voordrachtsbijeenkomsten, tijdens festivals… En sinds 2008 schrijft ze het ene gedicht na het andere. Het is bijzonder dat […]

Aanvankelijk wilde Pom Wolff een ‘best of’ maken van zijn werk tot nu toe, maar het liep anders. ‘Kapotte vogeltjes’ brachten hem op het spoor om 40 gedichten te verdelen over vier boekjes. Gezamenlijk vormen zij het kleinood, of parelsnoer: ‘Een vrouw schrijft een jongen’.
“Ik heb wat met titels die je op meerdere manieren kan […]

Cynthia Stijger Aramburu: ‘Als je geen stempels zet op alles, heb je liefde voor de ander, de natuur en het leven zelf’
Aurora, een familie- en liefdesverhaal dat leest als een detective
Een man en een vrouw die elkaar na vijftig jaar terugzien waarbij de liefde opbloeit als nooit tevoren. Het klinkt als een sprookje. Cynthia Stijger […]

Paul Verhuyck – Inmiddels op aarde
Elf jongens uit een eindexamenklas van een gymnasium. April 1958. De wereld ligt aan hun voeten. Maar toch pleegt de een na de ander later zelfmoord. Soms ligt het er duidelijk bovenop, met een jachtgeweer, soms treedt de dood subtieler in, bijvoorbeeld door in eenzaamheid weg te rotten. Paul Verhuyck […]

Pim te Bokkel: ‘Dit is hoe een storm ontstaat’
Vier jaar heeft Pim te Bokkel over zijn laatste bundel gedaan, ‘Dit is hoe een storm ontstaat’. Maar misschien nog veel langer. “Eindelijk kon ik een paar mooie dichtregels kwijt.”
Door Peter le Nobel
Amsterdam – “Als student zag ik op Texel het beeld van Wolkers, met de dichtregels: […]

Herman Leenders – Dat is wij
Door Peter le Nobel
Utrecht – ‘Als je ophoudt te begrijpen, kun je elkaar beter verstaan.’ Het is een zin die in mij opkomt als ik de klare taal lees van Herman Leenders in zijn nieuwste bundel ‘Dat is wij’. Klare taal met duidelijke beelden, sober opgeschreven, met een meedogenloze helderheid.
De […]