Marlies Souren gevoeliger én sterker dan ooit

Nieuwe bundel ‘Lief, liever, liefst’

Marlies Souren. “Ik kan mezelf in heel veel opzichten niet laten vallen.” Foto: Peter le Nobel

Utrecht – In de bundel ‘Lief, liever, liefst’ laat Marlies Souren zonder omhaal haar gevoeligste kant zien, waardoor haar gedichten juist dieper en krachtiger zijn dan ooit tevoren. “Ik laat de liefde helemaal toe, in welke vorm dan ook.”

Door Peter le Nobel

Elk gedicht heeft een illustratie van Erik Wittenberg. Vaak in softe pastelkleuren, aura- of chakrakleuren. Niet geheel toevallig, want Souren is hooggevoelig van aard. “Ik ben daar niet altijd blij mee: je ziet ook heel veel dingen die juist pijn doen. Als je de tv aanzet, zie je de ellende, waar geen plek is voor mededogen. Ik vind het zeker niet altijd prettig dat alles zo bij me binnenkomt, maar die hooggevoeligheid maakt wel dat ik dichter ben. Waar het gaat om de illustraties had ik ook voor hele heldere, felle kleuren kunnen kiezen, maar dat is niet de intentie die ik wil overbrengen.”

Marlies Souren denkt aan de dichtregel van Alice Nahon in Avondliedeke 3: ‘Of ik van dageraad tot avond / Geen enkel hart heb zeer gedaan.’ “Dat klinkt natuurlijk heel zoetsappig, maar het leven is te kort voor al die hardheid en kortzichtigheid. De illustraties van Wittenberg heb ik op gevoel gekozen, maar achteraf ben ik verwonderd dat alles zo goed bij elkaar past. De gedichten zijn inderdaad dieper en intenser en dat heeft te maken met de verdieping van mijn gevoeligheid en verliefdheid in het algemeen. Zo zag ik op tv hoe Eva Jinek de Sonja Barend Award kreeg. Ze zat de hele tijd bijna te huilen. Ze was pas bevallen van een baby – en ik begon ook bijna te huilen, wat natuurlijk nergens op slaat, maar ik realiseerde me ook: in een bepaalde gevoeligheid kun je weerloos worden. Je moet toch een harnas opbouwen. Toch, als je je gaat verweren, dan komt datgene wat je echt voelt, hoe dan ook weer terug.”

Souren zoekt een gedicht op: ‘Ik ga’.

Ik ga

De wind heb ik tegen,
de regen die slaat me,
maar de maan licht mij bij

tot het eerste woord in de
morgen, van mijn nieuw
en vers geperste vers, helder
en klaar op eigen benen, en
blij, weer naast me staat.

“Die woorden, blij en verheugd, blijven vrolijk komen. De titel van de bundel ‘Lief, liever, liefste’ klinkt heel zoet, maar het is ook een uitnodiging: ‘Kom maar, geef nog meer liefde, toe maar. Ik wil best even een boekje opendoen.’ In die zin is de titel met een knipoog geschreven.”

Souren blijft doorbladeren door de bundel en staat bij een aantal gedichten stil, zoals bij ‘Als ik een boom’.

Als ik een boom

Als ik per ongeluk
Een boom zou zijn, dan zou
Ik een mooie boom willen worden
Met rechte stam en volle kruin
Uit mijn oksels zouden takken groeien
Mijn kruin zou jou beschermen
Met schaduw in de zomer
En beschutting in de winter
Ik zou oud worden zodat je vaak
Naar me kijken kon, betrouwbaar
Zou ik rechtop staan , en als opeens
Ooit, mijn voeten, mijn wortels
Te ver zouden wegzakken in drassige
Grond en ik zou een prooi worden
Voor de razende storm, dan zou ik
Oud, stram, maar trots, gespleten
Worden, gebroken, zou ik dan
Liggen, met mijn binnenste naar je toe
Dan zou jij kunnen zien, dat ik geheel uit
Liefde opgetrokken was, een bomen- leven
Volgezogen met liefde, dat zou jij zien, als ik
Dan, per ongeluk, een dode boom zou zijn.

“Ja, ik heb een paar jaar terug echt zo’n boom gezien in het bos. Ik had er bijna medelijden mee. Al die moeite die hij heeft gedaan om te groeien en dan wordt hij geveld. Je kunt me in feite vergelijken met deze boom: ik ben tegenwoordig veel sterker dan ik in al mijn gevoeligheid voor mogelijk hou. De zelfkennis, de zelfwaardering is gegroeid, maar ook: ‘Mij trap je niet meer zo snel omver.’ Ik ben daardoor ook minder bang voor de liefde. Vroeger was ik bang om in de steek gelaten te worden. Nu sta ik er open voor, voor die liefde, in welke vorm dan ook. Ik kan mezelf in heel veel opzichten niet laten vallen.”

De bundel ‘Lief, liever, liefste’ kost 14 euro ex verzendkosten, verkrijgbaar bij Uitgeverij de Wilg in Assen. Of mail: m.souren@online.nl Zie ook www.sourenpoems.nl Eerder verschenen: ‘En wat dan nog’, ook verkrijgbaar bij de Algemene Boekhandel aan de Leusderweg in Amersfoort.