Marijke van den Elsen: ‘Als kind verzon ik al verhalen’

De vier kenmerken van een chicklit, waaronder de romantiek

Door Peter le Nobel

Marijke van den Elsen is een ware romanticus. Foto: Peter le Nobel
Marijke van den Elsen is een ware romanticus. Foto: Peter le Nobel
Utrecht – ‘Gek van jou!’ is het tweede boek van Marijke van den Elsen. Een ware chicklit, met kenmerken van een thriller. “Misschien ben ik ooit geïnspireerd geweest door de Gillmore girls. Een oud tv-programma. In een aflevering komt een braaf meisje een stoere jongen tegen en dumpt zij haar brave vriend, maar in die serie kwam geen psychopaat voor.”

Van den Elsen debuteerde in 2009 met ‘Leuk voor één nacht’, dat goed werd verkocht. Dit jaar al is haar tweede boek uitgekomen. In ‘Gek van jou’ komt de succesvolle schrijfster Sara haar oude schoolliefde Thom tegen. Net als toen bloeit zij weer op, terwijl iedereen opnieuw voor hem waarschuwt. De echt gevaarlijke jongen is echter de ideale schoonzoon Stefan, die in de loop der jaren steeds meer in haar leven blijkt te zijn vervlochten.

“Toen ik klein was, ging ik in bed verhalen bedenken”, zegt Van den Elsen. “Soms vond ik ze zo spannend dat ik niet wilde slapen. Ik wilde weten hoe het verder ging.”
Toch heeft het nog even geduurd voor ze echt de pen ter hand nam. “Ik deed mee aan schrijfcursussen in de wijk en las ook boeken over schrijven, maar ja, je kunt wel eindeloos research doen. Ik besloot te schrijven aan een langer verhaal van dertig kantjes. Vroeger kon ik te voet naar mijn werk lopen. In die wandeling van een half uur deed ik mijn ideeën op en zo is het eerste boek ontstaan. Eindeloos heb ik het verhaal herschreven. Uiteindelijk duurde het drie jaar voor het af was.”

Derde boek

Het schrijven aan haar tweede boek ging aanzienlijk sneller. En Van den Elsen heeft de smaak te pakken, want ze heeft besloten haar baan op te geven om full time te schrijven. Ze is nu bezig aan haar derde boek. “Dat verhaal speelt zich af op een kantoor. Een vrouw is teamleider en ze komt een beetje bitcherig over. Op een gegeven moment moet ze samenwerken met een man, ook een teamleider, en wordt ze langzaam losser. Uiteindelijk realiseert ze zich dat ze veel van haar strenge moeder heeft overgenomen en zelf zo streng niet is. Ze lijkt meer op haar vader, die echter vroeg is weggegaan.”

Relaties en psychologie, dat vindt Van den Elsen interessant. “Tot september vorig jaar was ik HRM adviseur, dus ongetwijfeld beïnvloedt mij dat in mijn schrijven. Ik kan me voorstellen dat het daardoor wat makkelijker voor mij is om de gedragingen van mijn personages logisch op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast, relaties en de spanning die daarin altijd is, vind ik sowieso fascinerend. In dat opzicht ben ik een echte romanticus.”

De chicklit

Chicklits hebben de laatste jaren een hoge vlucht genomen in de letteren. “Ze zijn heel populair sinds de dagboeken van Bridget Jones”, peinst Van den Elsen, “maar in feite hebben ze altijd bestaan. Denk maar aan ‘Pride and prejudice’ van Jane Austen, en nu je me vraagt wat de elementen zijn van de chicklit, dan moet daar in ieder geval in voorkomen: psychologie, romantiek, erotiek, en humor natuurlijk.”

Bezwaart het Van den Elsen dat soms neerbuigend over het genre wordt gedaan? “Soms wel, soms niet. Het is gewoon een leuk genre om te schrijven en te lezen. Als ik de neerbuigende toon hoor, dan denk ik wel eens: ‘Ja, maar: mijn verhaal is ook gewoon een boek!’ Aan de ene kant lijkt de chicklit makkelijk, maar aan de andere kant is die misschien wel moeilijk, omdat je wil dat je verhaal een groot bereik heeft.”

Misschien dat Van den Elsen nog ooit een historische roman schrijft. “Ik denk aan de zeventiende of achttiende eeuw, de tijd van Jane Austen. Een tijd waarin mensen een façade van deugdelijkheid ophielden, maar net zo ‘ondeugend’ waren als nu. Wat dat betreft zal ik mijn romantische aard kennelijk nooit kunnen verbergen.”
—-
Voorkant Gek van jou2Marijke van den Elsen, ‘Gek van jou!’, Uitgeverij Zomer & Keuning, 278 p, ISBN: 978 90 5977 512 1. Prijs: 11,95 euro. Zie ook www.marijkevandenelsen.nl