‘Ik schrijf om de wereld te begrijpen’

Dichter Peter Knipmeijer debuteert tijdens Huis van de Poëzie

 door Nadine Ancher

Peter Knipmeijer maakt binnenkort zijn debuut. Foto: Nadine Ancher
Peter Knipmeijer maakt binnenkort zijn debuut. Foto: Nadine Ancher

Utrecht – Dichter Peter Knipmeijer (1970) werkt vrijwel vijf dagen per week als seniorverpleegkundige op de psychiatrische afdeling van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. “Ik probeer mensen die het niet goed getroffen hebben te helpen hun leven weer op de rails te zetten; het mooiste vak ter wereld.” Knipmeijer gelooft echter niet in de therapeutische werking van dichten.

Zo blijkt schrijven over de liefde ‘een slijtageslag’: “Juist omdat er al zoveel poëzie over de liefde is, wordt het moeilijk om in het platgetreden veld nog een bloemetje te plukken. Maar als je de wereld wilt verbeteren, moet je dat vooral doen. Ga de barricades op en praat er niet over. Kunst moet alleen over kunst gaan. Als dichter streef ik naar schoonheid.”

Volgens Knipmeijer is het moeilijker schoonheid weer te geven dan lelijkheid. “Laten we wel wezen; dit is een shitty world. Neem een gedicht over de Amsterdamse straatweg: het is gemakkelijker de dichtgetimmerde panden, het straatvuil en de afgebladderde verf te zien dan de blauwe lucht die boven de boulevard hangt. Dichtend wil ik graag een glimp opvangen van de werkelijkheid achter alledaagse dingen: ik schrijf om de wereld te begrijpen. Soms lukt me dat niet, taal is een beperkende factor. Hoewel, meestal barst zo’n lucht alsnog open: gedichten leiden immers een eigen leven.”

Op donderdag 28 januari debuteert Peter Knipmeijer met zijn dichtbundel Tweelingsterren (Uitgeverij De Contrabas) in Het huis van de Poëzie vanaf 20.00u in Grand Hotel Karel V. 

Het Huis van de Poëzie met o.a. Tommy Wieringa, Hans Dorrestijn, Remco Campert en Ramsey Nasr vanaf 20.00 uur in Grand Hotel Karel V. Zie ook www.huisvandepoezie.nl of www.slau.nl