‘Ik neem niet allleen mezelf, maar ook de wereld serieus’

Hans Dorrestijn in Het Huis van de Poëzie

door Nadine Ancher

Hans Dorrestijn. Foto: Nadine Ancher.
Hans Dorrestijn. Foto: Nadine Ancher.

Utrecht – “Een verrukkelijk visje, de Chinese Danio”. Liedjesschrijver/cabaretier Hans Dorrestijn (1940) wijst geamuseerd naar piepkleine, zwarte snelzwemmers in hun aquarium. Trots – en zichtbaar verheugd over het feit dat hij de diertjes vorige week tot voortplanting kon bewegen: “het verrijkt je bestaan als je van vissen houdt. En van vogel of van pandaberen. Dwars door alles heen – ‘hoewel ik natuurlijk heel veel geweeklaagd heb’ – ben ik de grootste bewonderaar van de mens, het allermooiste dier dat hier rondloopt.”

Dorrestijn groeide op met Van het Reve en Hermans. “Ik ben een moeizaam lerend mens. Lang nam ik aan dat mijn leermeesters gelijk hadden. Terwijl mijn generatiegenoten veel eerder een stap opzij deden, was ik pas van hen af toen ik in 2007 begon met beschrijven wat ik bij vogelkijken voelde. Ondanks mijn interesse voor een overvliegende lepelaar tijdens het vissen, kocht ik als kind al literatuur. Ik was geen gis jongetje dat om een verrekijker of vogelgidsje vroeg. Gelukkig is het juist de leegte, de leemte; het gebrek waardoor ik in beweging kom.”

“Als je zegt ‘jongens, ik vind het leven buitengewoon zwaar…’ luisteren de meeste mensen al niet meer. Ook al wil je je zin eigenlijk vervolgen met ‘maar gisteren heb ik voor het eerst de parelduiker gezien’. In de literatuur en in de liefde moet alles halleluja zijn: ‘het gaat goed en het gaat nog veel beter’. Terwijl ik de wanhoop, het leed en de vrouwen met borstkanker bespeur. Ik hou niet van het ontkennen van de zwarte zijde van ons bestaan. Wat is er zo mooi aan een marathon als je net je been verloren hebt? Schoonheid en dood, liefde en haat – alles loopt door elkaar. Ik neem niet alleen mezelf, maar ook de wereld serieus: zelfs als je de parelduiker beschrijft, zou je moeten zien dat er ergens ook een zieke parelduiker rondzwemt.”

Het Huis van de Poëzie, donderdag 28 januari vanaf 20.00 uur in Grand Hotel Karel V met o.a. Hans Dorrestijn, K.Schippers, Tommy Wieringa en Ramsey Nasr. Zie ook www.huisvandepoezie.nl of www.slau.nl